Onduidelijkheid blijft rond Intertoys Heerenveen, deze week meer duidelijkheid omtrent doorstart failliete speelgoedketen

HEERENVEEN - Het is nog volstrekt onduidelijk wat er met de Intertoys in Heerenveen gaat gebeuren, nadat afgelopen week het faillissement van de speelgoedketen werd aangekondigd.

Dit weekend werd bekend dat de franchisenemers van Intertoys in gesprek zijn over een doorstart van honderd tot honderdvijftig winkels. Daarnaast zijn er nog drie partijen met de bewindvoerder in overleg.

Meer dan honderd van de 386 Intertoys-winkels in Nederland zijn van franchisenemers. Zij blijven buiten schot bij het faillissement.

De winkel in Heerenveen betreft een filiaal en valt daardoor wel onder het faillissement. Voor vragen verwijst de filiaalmanager door naar het hoofdkantoor. „Wij hebben bovendien nu wel iets anders ons hoofd”, aldus het begrijpelijke antwoord.

Een woordvoerder van Intertoys laat weten niet op de diverse situaties per winkel in te kunnen gaan. „Het is afhankelijk van een eventuele nieuwe eigenaar of een winkel openblijft of niet. Wij verwachten daarnaast in de loop van deze week dat er meer bekend wordt over een eventuele doorstart.”

Voorlopig open

Op verzoek van de curatoren blijven de winkels van Intertoys voorlopig open. Dit mede omdat curatoren proberen de activiteiten van Intertoys geheel of gedeeltelijk in een doorstart te betrekken. De curatoren zijn hierover in gesprek met diverse partijen.

De aanleiding van het faillissement is volgens Interoys te wijten aan de aanhoudende druk op de gehele detailhandel.

„Toenemende onlineverkopen hebben de verkoop van speelgoedwinkels de afgelopen tien jaar met vijftig procent doen dalen. Daar komt voor een speciaalwinkel als Intertoys ook toenemende concurrentie van discounters buiten de traditionele speelgoedmarkt bij.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)