INGEZONDEN | ‘PvdA wil inzet gemeente bij funderingsproblematiek woningen’

HEERENVEEN - De PvdA Heerenveen stuurde een ingezonden stuk omtrent een uitzending van Nieuwsuur van afgelopen zaterdag.

In dat programma werd aandacht besteed aan berichten die verschijnen over het feit dat veel meer huizen dan verwacht dreigen te verzakken door funderingsproblemen.

Hieronder de tekst van de PvdA Heerenveen.

Een problematiek die onder meer speelt in veenweidegebieden en door de extreme droogte van afgelopen zomer is verergerd. Deze fundering problematiek speelt in ongeveer 80 tot 90 gemeenten, waar Heerenveen er een van is.

Ondanks dat de huiseigenaar weinig tot geen invloed heeft op de bodem en het waterpeil is hij zelf verantwoordelijk voor het herstel van de schade aan de fundering. Kosten die al snel op lopen tussen de 50.000 en 100.000 euro per woning.

Doordat de waarde van het huis met funderingsproblemen daalt is een lening moeilijk te verkrijgen. Voor het oplossen van deze problematiek is het Fonds duurzaam funderingsherstel ingesteld.

Huiseigenaren kunnen in aanmerking komen voor een funderingslening uit dit fonds, mits hun gemeente deelneemt aan dit fonds.

Aangezien de gemeente Heerenveen tot op heden geen deelnemer is aan het fonds duurzaam funderingsherstel wil de PvdA dat dit gebeurt zodat iedereen zeker kan zijn van een goede woning.

De PvdA diende maandagavond een motie hierover in die met algemene stemming werd aangenomen in de gemeenteraad.