Eerste broodfonds van Heerenveen en omstreken Bôle Fundaasje officieel van start en telt al 45 kleine ondernemers en zzp’ers

HEERENVEEN - Het eerste broodfonds van Heerenveen en omstreken is dinsdag 26 februari officieel gestart en draagt de naam Bôle Fundaasje.

Slechts een paar maanden nadat de eerste informatiebijeenkomst plaatsvond hebben zich al vijfenveertig kleine ondernemers en zzp’ers in het fonds verenigd. Er is plaats voor maximaal vijftig deelnemers.

Een broodfonds is een soort coöperatie. Leden leggen maandelijks een bedrag in en als een lid ziek of arbeidsongeschikt wordt, krijgt diegene van alle afzonderlijke leden een vooraf afgesproken gift waardoor hij of zij toch in zijn levensonderhoud kan voorzien. Het krijgen van giften kan tot een maximale periode van twee jaar.

Antwoord op Arbeids Ongeschiktheidsverzekering

Broodfondsen zijn een sociaal antwoord op de Arbeids Ongeschiktheidsverzekering (AOV). Voor veel kleine ondernemers is zo’n verzekering onbetaalbaar of er zijn uitsluitingen als iemand al eens iets heeft.

Het broodfonds heeft ook daarnaast de nodige andere sociale componenten: er wordt genetwerkt, leden houden daadwerkelijk contact in het geval van ziekte en helpen waar mogelijk en er worden leuke activiteiten georganiseerd.

De leden waren dinsdag duidelijk blij dat zij nu hun financiële zaken op orde hebben, voor als ze ziek worden.

,,Maar ik vind vooral het sociale aspect ook heel mooi. We staan voor elkaar, net als dat vroeger dat vaak veel meer het geval was”, zo klonk het algemeen.