Gemeente Heerenveen niet achter besluit Provinciale Staten om geen treinen meer te laten stoppen bij Thialf en onderneemt actie

HEERENVEEN - In tegenstelling tot gedeputeerde Johannes Kramer laat het college van B&W van de gemeente Heerenveen het er niet bij zitten dat er geen treinen meer stoppen bij Thialf.

Kramer zei woensdagavond in de vergadering van Provinciale Staten dat de treinen van de NS niet meer zullen stoppen bij ijsstadion Thialf. Volgens de gedeputeerde kost het 10.000 euro per dag kost om de trein tussen Leeuwarden en Zwolle daar stil te zetten. ,,zowel de NS, als de schaatsbond KNSB wil niet meebetalen aan de kosten.”

,,Busvervoerder Arriva is verplicht om bij evenementen extra bussen in te zetten, vanaf het centraal station van Heerenveen naar Thialf. Niet iedereen is echter van deze dienst op de hoogte”, aldus Kramer. Hij zei te gaan bekijken hoe de informatievoorziening hierover beter kan.

‘Nog niets concreet’

Een woordvoerder van de gemeente Heerenveen laat weten dat het college alles op alles gaat zetten om de treinen wel weer bij Thialf te laten stoppen als daar evenementen zijn. ,,We hebben kennis genomen van het bedrag. Hoewel provincie concessiehouder is, laat de gemeente het er niet bij zitten.”

Hoe de gemeente actie gaat ondernemen en wanneer dat gebeurt, kan de woordvoerder niet aangeven. ,,Daarover is niets concreet. Maar dat kan van alles zijn. Zoals een brief, een telefonisch verzoek of iets dergelijks.”

In de raadsvergadering van afgelopen maandag liet wethouder Van Veen nog weten dat de spoorse wensen via de provincie lopen. ,,Maar wij als college achten het een dusdanig belangrijk onderwerp dat wij een verzoek gaan neerleggen bij de diverse instanties.”

Burgemeester Van der Zwan

Burgemeester Van der Zwan liet daarnaast in diezelfde vergadering weten dat het college met de raad wil afspreken dat rondom het weer laten stoppen van de trein bij Thialf die middelen worden gebruikt die het college het meest effectief acht.

,,Dat kan van alles zijn. U als raad moet het maar even aan ons overlaten. Maar de boodschap is denk ik helder.”