Hanna Sixma uit Akkrum wint halve finale Voorleeswedstrijd in bibliotheek Heerenveen

HEERENVEEN - Hanna Sixma van de CBS Ds. Hasperschool uit Akkrum heeft de halve finale van de Voorleeswedstrijd gewonnen. Die vond plaats in de bibliotheek van Heerenveen.

Met haar overwinning heeft Sixma zich geplaatst voor de provinciale finale. Die is op dinsdag 9 april in theater De Skâns in Gorredijk. Zij las een fragment voor uit het boek ‘Nevermoor, Morrigan Crow en het Wondergenootschap’ van Jessica Townsend. De jury vond dat Hanna „het publiek goed meenam in het verhaal, de sfeer goed neerzette en natuurlijke stiltes liet vallen.”

Hieronder een door de bibliotheek zelf aangeleverd verslag.

Deze wedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Heerenveen vond op woensdagavond 27 februari plaats. Floyd den Hartog van OBS Mr. J.B. Kanschool uit Jubbega werd tweede en de derde plaats was voor Hannah Jager van CBS De Hoeksteen uit Heerenveen.

Aangemoedigd door hun supporters werden de twaalf kandidaten in de bibliotheek van Heerenveen om de beurt door muzikant en theatermaker Poppa P. naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. De jury lette daarbij op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Terwijl Poppa P. in de pauze een afwaswedstrijd hield met kinderen uit het publiek, trok de jury zich terug voor beraad. Uiteindelijk werd het verlossende woord gesproken door juryvoorzitter en wethouder Jelle Zoetendal. De jury bestond verder uit Willemijn Schaapman (manager educatie Bibliotheken Mar en Fean) en bijna-leerkracht Carina Dijkstra.