Blinden en slechtzienden beleven musical Op Hoop van Zegen mee in het Posthuis Theater

HEERENVEEN - De musical Op Hoop van Zegen is donderdag 14 maart te zien in het Posthuis Theater.

Er is dan ook een blindentolk van Heerenveense Stichting Komt het Zien! aanwezig, zodat blinden en slechtzienden de voorstelling eveneens kunnen meebeleven. Op zondag 7 april kunnen zij de circustheatervoorstelling LEF meebeleven.

,,Theater is zeker weten ook leuk als je het niet of slecht ziet”, zegt Arlette Hanson van Komt het Zien!.

Een blindentolk vertelt precies wat er allemaal gebeurt en te zien is op het podium. Dat doet deze persoon tussen de gesproken en gezongen tekst in. De slechtzienden en blinden zitten net als ieder ander gewoon in de zaal en horen de livebeschrijving via een koptelefoon.

Hanson: ,,De rest van het publiek merkt er niets van en zo kan iedereen alles volledig meebeleven. Bovendien mogen blinden en slechtzienden al eerder in de zaal naar binnen om kennis te maken met het decor, de kostuums en de stemmen van de acteurs. Hierdoor wordt de theaterbeleving voor mensen die visueel niet alles meekrijgen helemaal compleet."

Samenwerking met LF2018

Tijdens Culturele Hoofdstad LF2018 kon iedereen met een visuele beperking dankzij de blin-dentolken van Komt het Zien! onder andere de Stormruiter, Finestra Aperta en de Reuzen meebeleven.

In 2019 hebben het Posthuis Theater, HiT (Heerenveens Initiatief Toegankelijkheid) en Komt het Zien! de handen ineengeslagen om ook na LF2018 voorstellingen met een blindentolk mogelijk te maken. De organisaties vonden hiervoor steun bij de Gemeente Heeren-veen, provincie Friesland en het Coöperatiefonds Rabobank.

Herman Heijermans

Op Hoop van Zegen is gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans uit 1900. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun ge-liefden aan de zee verloren, laat niemand onberoerd. Hun gevecht om te overleven, leidt nog steeds tot de conclusie: de vis wordt duur betaald.

Kaarten voor Op Hoop van Zegen met de Komt het Zien! blindentolk kunnen gereserveerd worden door te bellen met het Posthuis Theater: 0513-619494

De voorstelling begint om 20.15 uur. De inleiding voor visueel beperkten start om 19.15 uur.

Zie www.komthetzien.nl/agenda