FOTO’S | Stichting Fruit yn Fryslân plant Engelse Bellefleur in ecokathedraal Heerenveen-Midden

HEERENVEEN - De Stichting TIJD heeft vrijdag voor het vierde jaar op rij ecokathedraal van Heerenveen-Midden een aantal fruitbomen laten planten door de stichting Fruit yn Fryslân.

Het betreft ditmaal de Engelse Bellefleur. De bomen zijn geplant door Frits Doornenbal en Nynke Zijlstra hebben. Zij kregen daarbij hulp van vrijwilligers Willem Mulder en Siebe Homminga.

Bij het planten gaat het om rassen die minder bekend zijn en vaak een lange historie hebben. Zo is de Engelse Bellefleur een middelgrote appelboom, die breed van onderen is en naar de kelk spits toeloopt.

Het is een langzaam groeiende boom die pas laat in het seizoen bloeit met wit-roze bloesem. De pluktijd is rond september/oktober.

De soort komt niet uit Engeland, maar is rond 1850 ontdekt in het plaatsje Lienden in de Betuwe. De vruchten van de bomen mogen door iedereen worden geplukt en gegeten.

Fruit yn Fryslân heeft als doel om als verloren gewaande fruitrassen te ontdekken en deze terug te brengen in het Friese landschap.