Voorbeschouwing ADO Den Haag - SC Heerenveen: ‘Wisselvallig’

HEERENVEEN - SC Heerenveen speelt zaterdagavond uit tegen ADO Den Haag. Rob Kerkhoven blikt vooruit op het eredivisieduel.

Tot de winterstop maakte vooral middenvelder Abdenasser El Khayati de doelpunten voor ADO. Bovendien verzorgde hij de meeste assists. Even leek hij begin januari te vertrekken, maar de geruchten verstomden.

Hij bleef. Helaas voor ADO viel zijn productie ook stil: hij scoorde niet meer en mooie voorzetten zag je nauwelijks nog. Spookte de afgeketste transfer nog door zijn hoofd? In de thuiswedstrijd tegen Ajax scoorde hij weer eens. De 1-0 kwam van zijn voet. Het hielp niet, want na rust liep Ajax eenvoudig naar 1-5.

El Khayati liep met het hoofd tussen de schouders van het veld. Dat is overigens zijn normale tred. Hij loopt bij voorkeur licht gebogen. Ook als hij scoort of als hij een sublieme voorzet aflevert, zie je hem zelden uitbundig juichen. Hij glimlacht tevreden, steekt een hand op en sjokt vervolgens terug naar eigen helft. Echt hard rennen doet hij zelden. Met subtiele schijnbewegingen zet hij zijn tegenstanders op het verkeerde been.

Ook tijdens de recente wedstrijd tegen De Graafschap wist El Khayati niet te scoren. Wel gaf hij een indirecte assist: Becker scoorde uit een pass van de Haagse maestro die via een Doetinchemse verdediger bij de ADO-spits terechtkwam.

Merkwaardige wedstrijd

Na een gedegen voorbereiding liep ik afgelopen zondag naar het stadion en zag een uiterst merkwaardige wedstrijd tegen Willem II. De eerste helft was van Heerenveen-kant heel goed, de tweede ronduit slecht.

De 3-0 voorsprong leek bij rust de opmaat voor een klinkende overwinning. De Willem II-spelers oogden vermoeid - alsof ze een zak zand meezeulden - maar kwamen na de pauze als herboren het veld op.

Daarmee was de match tegen de Tilburgers een metafoor voor het lopende seizoen: veel doelpunten voor en tegen, hele mooie goals (het doelpunt van Vlap uit een sublieme pass van Lammers was een beauty), prima combinatievoetbal (vooral via Johnsen, Vlap en Lammers), maar ook slap verdedigen, angstige breedtepasses en onbegrijpelijke missers. Niettemin won Heerenveen zijn tweede thuiswedstrijd en staat nu zelfs in het linker rijtje.

Onderling

Toch garanderen de twee zeges achter elkaar niets voor de uitwedstrijd tegen ADO. Daarvoor speelt de Friese ploeg te wisselvallig, al zijn de statistieken van de laatste tien wedstrijden in Den Haag licht in Heerenveens voordeel.

Van die tien won SC Heerenveen er vier, ADO drie en drie keer eindigde de match in een gelijkspel. In die tien partijen werd niet overdreven veel gescoord.

De doelcijfers zijn met 10-12 licht in Fries voordeel. El Khayati zou dat voordeel zaterdag zomaar kunnen ombuigen.

(Tekst Rob Kerkhoven)