BUITENgewoon De Greiden en vrijwilligers nemen terrein van door brand verwoeste speeltoestel onder handen tijdens NLDoet: ‘We willen zo snel als mogelijk een nieuw speeltoestel realiseren’

HEERENVEEN - Het bewonersforum BUITENgewoon De Greiden gaat samen met tal van vrijwilligers uit de wijk de locatie waar het door brand verwoeste speeltoestel aan de Smelleken stond opknappen. Dat gebeurt tijdens NLdoet op zaterdag 16 maart en vindt plaats van 10.30 tot 13.30 uur.

Er wordt dan onder andere nieuw zand aangebracht bij de verschillende toestellen. Daarnaast worden de speeltoestellen schoongemaakt, wordt een twisterspel op de betontegels aangebracht en onder andere onkruid gewied.

Vanwege de brandstichting is bovendien extra onderhoud nodig aan de plek waar het afgebrande speeltoestel stond. Dat toestel is ondertussen verwijderd.

,,BUITENgewoon De Greiden wil samen met de speeltuinvereniging zo snel mogelijk een vervangend speeltoestel realiseren. Hiervoor heeft is contact gezocht met de gemeente Heerenveen en is ook reeds geïnformeerd bij de Heerenveense ondernemer HabiStad buitengewoon, die onder andere speeltoestellen levert”, zegt Anton Melein, voorzitter van BUITENgewoon De Greiden.

Kosten

Het door brand verwoeste speeltoestel kost 21.519,52 euro. Terwijl de rubbervloer, die eveneens door de brand werd beschadigd, 3025 euro kost. Ondertussen dragen kinderen uit de wijk al hun steentje bij aan het vervangen van het speeltoestel. Zij zijn gestart met het sparen van flessen met statiegeld.

Of de schade aan het toestel wordt vergoed vanuit een verzekering durft Melein, niet te zeggen.

,,Wij zijn daarnaast nog niet zover dat we al bezig zijn met plannen voor een nieuw speeltoestel. De aangifte is nog niet afgerond. Het gaat ook om meer schade dan alleen het speeltoestel, zoals de kosten voor het plaatsen van hekken en het opruimen van de restanten van het speeltoestel."

Wel zegt Melein dat er over nagedacht wordt om een civielrechtelijke procedure te starten om de schade te kunnen verhalen. Dat gaat via bureau Halt.

Melein: ,,Als de ouders van de daders een WA-verzekering hebben, kan het daarop worden verhaald. Ouders zijn niet verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Ik wacht de afwikkeling van de aangifte af. Ik hoop dat er dan zicht is op hoeveel schadevergoeding we kunnen verwachten. Maar het is wel de bedoeling om de schade te verhalen op de daders. Voor die tijd willen wij wel weer dat er een speeltoestel staat.”

Twee jongens

Het speeltoestel werd op maandag 18 februari door twee jongens in brand gestoken. Ondanks dat de brandweer het vuur snel onder controle had, bleek de schade enorm te zijn.

Een buurtbewoner wist een jongeman aan te houden. Hij bleek samen met een vriend de brand te hebben aangestoken. Daarvoor gebruikten zij folderpakketten.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)