90-jarige VV Mildam bloeit door betrokken spelers, sponsors en vrijwilligers

MILDAM - Dit jaar is het 90 jaar geleden dat voetbalvereniging Mildam werd opgericht. In 1929 besloot het college van burgemeester en wethouders dat de Schoterlandseweg in Mildam, die een sintellaag had, geasfalteerd moest worden.

De wegenbouwers uit Holland, die hier aan het werk waren, trapten in hun vrije tijd een balletje met de inwoners van Mildam. De mannen wilden wel wat wedstrijdspanning en er werd besloten in competitieverband uit te komen onder de naam Holland Friesland Combinatie. De grondleggers van de toenmalige club waren Jelle Wagenaar en Sjoerd Hoekstra. Tot op de dag van vandaag spelen families van deze mannen een actieve rol bij VV Mildam.

In de afgelopen negentig jaar is de club uitgegroeid van elf leden naar zo’n 250 jongens, meisjes, mannen en vrouwen die nu wekelijks op de voetbalvelden staan. De leden komen voornamelijk uit Mildam, Katlijk en Oranjewoud. Vooral het damesteam heeft spelers, die uit een groot deel van de provincie komen.

De vereniging heeft vijf herenteams, één damesteam, vier jeugdteams en een zeven tegen zeventeam. Dat bestaat uit spelers van 35 jaar en ouder, die in een competitie uitkomen waarbij op een half veld wordt gespeeld.

Promotie

De laatste vijf, zes jaar is de club, onder leiding van voorzitter Arnoud de Vries, gegroeid. Destijds werd gespeeld in de vijfde klasse van de KNVB. Ondertussen is VV Mildam, met trainer André Bloemhof, gepromoveerd naar de derde klasse en er bestaat een kans dat de club naar de tweede klasse gaat.

Het succes van de vereniging is bereikt door een goede structuur en dankzij hulp van veel betrokken en enthousiaste vrijwilligers en sponsors, die zich verantwoordelijk voelen voor het succes van de club.

Naast het voetballen zijn er daarnaast voor jong en oud nevenactiviteiten. Zoals een survivalrun of spokentocht voor de jeugd en klaverjassen voor de senioren, die niet meer wekelijks een balletje (kunnen) trappen. Iedereen is welkom bij deze vereniging, waarbij saamhorigheid hoog in het vaandel staat.

Jeugd

Lutger Dijkstra is sinds januari lid van het jeugdbestuur. Dijkstra: ,,Zoals bij vele verenigingen willen we graag meer jeugd op de velden hebben. We wonen in een krimpregio en de kinderen hebben veel keuzes tegenwoordig.”

Vrijwilligers van de club zijn nu actief jongeren aan het benaderen. Op dit moment voetballen de meisjes samen met de jongens. Het ideaalbeeld van Dijkstra is dat er genoeg spelers zijn voor een meisjesteam, dat door kan groeien naar het damesteam van VV Mildam.

Voor de jeugd tot 13 jaar worden voor het zevende jaar op rij de Erima voetbaldagen gehouden. Die zijn op 29 en 30 april en 1 mei en staan volledig in het teken van activiteiten in het kader van voetballen. Daarbij staat plezier voorop.

Sponsor Erima verzorgt alle kleding, ballen, trainingsmateriaal en trainingsprogramma’s. Vrijwilligers van de club begeleiden zo’n zeventig jongeren deze drie dagen. Iedere jongere is welkom ook al is hij of zij niet lid van een voetbalclub.

Inschrijven voor deze dagen is nog mogelijk. Informatie hierover staat op www.vv-mildam.nl.

Duurzaamheid

In 2017 heeft de sponsorcommissie van VV Mildam een concept ontwikkeld, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid. Dat om de energielasten te verlagen en de samenwerking met de sponsoren te intensiveren.

Het E-sport concept houdt in dat sponsors kunnen investeren in zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen wordt gebruikt om te herinvesteren in duurzame oplossingen, zoals een zonneboiler.

Als tegenprestatie voor de sponsors fasciliteren vrijwilligers van VV Mildam bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, zoals mountainbiken of een sportclinic voor de sponsor, waarvan de zonnepanelen de meeste energie opleveren.

VV Mildam heeft voor dit project een uitkering ontvangen uit het stimuleringsfonds van de Rabobank. Het project sluit namelijk naadloos aan bij de doelstelling van de Rabobank. Het E-sport concept heeft een innovatief karakter en er is een koppeling en betrokkenheid naar de samenleving.

Jubileum

Harmen Wagenaar, lid van de jubileumcommissie, vertelt enthousiast over het komende jubileumfeest van vereniging. ,,VV Mildam is een kleine club in de regio met een grote verbindende factor voor de samenleving.”

Juist dat belang voor de samenleving is voor VV Mildam een reden om het 90-jarig bestaan groots te vieren. De jubileumcommissie is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor deze speciale dag.

Zo zijn voor zaterdag 26 oktober leden, oud-leden, bestuursleden, oud-bestuursleden, vrijwilligers en sponsoren uitgenodigd om samen een mooie dag te beleven.

Overdag zijn er dan activiteiten voor de jeugd. Ook is er een wedstrijd van voormalige heren tegen spelers van nu en oud-damesspelers tegen het damesteam van nu.

Verder is er een lopend buffet en is er ’s avonds feest met een band en een dj. Ook komt een bekende zanger optreden, waarvan de naam nog niet bekendgemaakt wordt.

Tijdens deze jubileumdag wordt verder vooruitgekeken naar de toekomst. Voorzitter Arnoud de Vries: ,,Ik maak dit jaar plaats voor een nieuwe voorzitter. Het is tijd voor nieuw bloed in de vereniging.”

(Tekst Wytske Hallema)