De allerbeste tips om zweetvlekken te verwijderen

Niets is vervelender dan zweetvlekken in witte overhemden of kleding. Zweetvlekken ogen niet verzorgd en je voelt je niet fijn in kleding met zweetvlekken. Geen zorgen, want met een paar trucjes hoef je je kleding met zweetvlekken niet meer weg te doen. Ontdek hoe je zweetvlekken verwijdert en voorkomt!

Zweetvlekken worden veroorzaakt door zweten. Maar, wist je dat deodorant één van de grondoorzaken vormt? Aluminium stoffen in deodorant verminderd zweten. Het creëert een blokkade op je huid zodat het zweet niet naar buiten kan komen. Dit is op korte termijn prettig, op lange termijn niet. Het proces om natuurlijke afvalstoffen te verwijderen uit je lichaam wordt namelijk belemmerd. Daarnaast veroorzaakt aluminium een chemische reactie met katoen. En hierdoor ontstaan de beruchte zweetvlekken. Echte gele zweetvlekken ontstaan dus door de samenwerking van zweet, aluminium en katoen. Kies daarom voor een deodorant zonder aluminium.

Recente zweetvlekken verwijderen?

Gebruik bleek

Met bleek kun je gemakkelijk zweetvlekken verwijderen! Voeg een scheutje bleek toe aan een bak water. Test eerst met een stukje stof of het resultaat gewenst is. Dompel daarna het overhemd in de bak. Let op bij het gebruik van bleek! Het kledingstuk moet wel wit zijn want bleek verwijderd alle kleuren. Je kunt natuurlijk ook nieuwe witte heren overhemden kopen.

Gebruik vaatwastabletten of bruistabletten

Vaatwastabletten en bruistabletten werken goed voor het verwijderen van recente zweetvlekken. Was het overhemd samen met een tablet in de wasmachine. Draai vervolgens de was zoals je gewend bent. Laat het overhemd drogen en het ziet er weer fris uit.

Gebruik soda

Schoonmaak soda is te vinden in elk huishouden. Het werkt fantastisch voor het verwijderen van zweetvlekken. Voeg soda toe aan water in een verhouding één tot drie. Wrijf het mengsel daarna over de zweetvlekken heen. Laat het intrekken voordat je het wast. Na de wasbeurt is de zweetvlek verwijderd.

Oudere zweetvlekken verwijderen?

Gebruik groene zeep

Oude zweetvlekken zijn lastiger om te verwijderen. Groene zeep is hier ideaal voor. Breng de groene zeep aan op de vlekken in het overhemd. Geef het 5 minuten de tijd om in te trekken. Was het overhemd vervolgens zoals gebruikelijk en voeg een vaatwastablet toe (zie korte termijn vlekken tips).

Zonlicht

Zonlicht is een effectieve manier om zweetvlekken te verwijderen. Gebruik eerst één van de methodes hierboven om de vlekken te verminderen. Hang het overhemd vervolgens buiten op aan een hanger. Het zonlicht verbleekt de vlekken. Na het drogen ziet het overhemd er weer wat stralender wit uit.

Hoe zweet je minder?

Sommige zweten meer dan de ander. De reden hiervan is niet eenduidig. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. Denk aan slechte conditie, aanleg, inspanning, stress, angst, etc.

Transpireren is een natuurlijk proces. Het vocht verlaat het lichaam via miljoenen zweetkliertjes en verdampt. Het lichaam gebruikt dit proces om de temperatuur te reguleren. Het is niet verstandig om dit proces te verhinderen. Er zijn een aantal maatregelen om zweten en daarmee ongewenste geurtjes en zweetvlekken te voorkomen:

● Draag losse shirtjes zodat zweet makkelijker verdampt 
● Gebruik een deodorant zonder aluminium
● Verbeter je conditie (je zweet dan minder)
● Voorkom stress 

Slijtage

Algemeen feit van een overhemd is dat het gemiddeld een tot drie jaar mee gaat. Dat is afhankelijk van de kwaliteit en gebruiksintensiteit. Katoen is een natuurlijke stof dat gaandeweg slijt. Ervaar je dat het overhemd toe is aan vervanging? Overhemden.com heeft een breed assortiment om uit te kiezen. Meer lezen in het Engels?