FOTO’S | Nieuwbouw Marijke Hiem officieel van start, ook straks wijkfunctie

HEERENVEEN - De nieuwbouw van woonzorgcentrum Marijke Hiem van Meriant in Heerenveen is maandagmiddag officieel gestart. Bij de starthandeling werd een doek omhoog gerold waarop het oude Marijke Hiem stond.

Het oude Marijke Hiem voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Meriant besloot daarop tot nieuwbouw op dezelfde locatie. Het pand wordt gebouwd door aannemer Aan de Stegge uit Goor en wordt opgeleverd in juni 2020. Bewoners van de woonzorgcentra Herema State en de Wente verhuizen dan naar Marijke Hiem.

In de ontwikkeling van het nieuwe Marijke Hiem is het uitgangspunt ‘hoe past het wonen bij u’. Centraal daarbij staat het creëren van een veilige situatie en mensen zo veel mogelijk een thuisgevoel geven. In het nieuwe onderkomen staan thuisgevoel en veiligheid centraal. Meriant zegt daarmee een nieuwe stap te zetten in dementiezorg.

Hofjes

Het gebouw wordt in een hofjesstructuur gebouwd. Er komen tien huiskamers met elk negen bewoners. De voordeuren van de woningen komen uit op de hofjes.

De tuinen, paden, pleinen en hofjes geven bewoners de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en vooral veilig en zelfstandig te kunnen bewegen. Ook buurtbewoners zijn welkom in de hofjes, het restaurant en andere voorzieningen, zoals een kapper.

De indeling van de woningen lijkt op een reguliere woning met een entree, hal, gezamenlijke woonkamer met daaraan korte gangen met de appartementen van de bewoners.

Daarnaast wordt er een restaurant gebouwd en behoudt deze zijn wijkfunctie. ,,Dat zorgt voor gezelligheid en reuring”, aldus Meriant.

Schatkistje met brokstukken

Bij de sloop van het oude Marijke Hiem zijn ook enkele brokstukken bewaard gebleven. Die zijn momenteel te zien in Herema State en zitten in een schatkistje.

Bij de starthandeling van de nieuwbouw werd het kistje trots vastgehouden door de 96-jarige mevrouw Jager. Zij woont sinds ongeveer zes jaar bij meriant en verhuisde in 2017 mee van Marijke Hiem naar Herema State.

,,Mevrouw Jager vond het destijds leuk om bij de sloop aanwezig te zijn en wilde ook graag weer bij de start van de nieuwbouw aanwezig zijn. In het nieuwe Marijke Hiem krijgt het schatkistje een plek. Hoe, dat weten we nog niet”, zegt Communicatieadviseur Joukje Marra van Marijke Hiem.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)