Friese folklore voorop bij eerste editie Friesians on ice in Thialf

HEERENVEEN - Thialf is zondag 24 maart van 13.00 tot 17.00 uur voor het eerst het toneel van Friesians on ice. Daarbij staat Friese folklore voorop.

Friesians on ice is ontstaan vanuit een ringrijdersbijeenkomst van Vereniging Het Friese Tuigpaard met het idee om het ringsteken en het rijden van Friese paarden voor antieke en authentieke arrensleden te bevorderen.

In samenwerking met Thialf Heerenveen en het Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden Stamboek (KFPS) begon een werkgroep van de Vereniging Het Friese Tuigpaard in december 2018 met het opzetten van de eerste editie van Friesians on ice. De hoofdacts vormen de Friese paarden voor de arrensleden, waaronder ook Terschellingse en Hindeloopense arrensleden.

Eerste NK indoor ‘beljeien’

Onderdeel van het evenement is ook het eerste Nederlands kampioenschap indoor ‘beljeien’ (zo snel mogelijk met de arrenslee over het ijs) Fries ras. Die wedstrijd is volgens de organisatie uniek, omdat het met louter Friese paarden wordt verreden.

Daarnaast is er: priksleden, schoonrijden, livemuziek, Gryt Wiersma en zijn er een aantal verrassingen. Ook is er een gezelligheidsterras met Friese ambachten en Friese lekkernijen, evenals vertier voor de jeugd.

Er zijn ondertussen ruim 1600 kaarten verkocht. Kaartjes kunnen besteld worden via www.vanplan.nl.