De Uitdaging: ‘Meer leden voor BBC Heerenveen’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Evelien Hoogenberg, lid van de stuurgroep van de Business Breakfast Club Heerenveen.

In Nederland zijn er verschillende Business Breakfast Clubs (BBC) te vinden. Heerenveen heeft er sinds november 2018 ook eentje. ,,Het idee van een BBC is om ondernemers te koppelen aan het goede doel. De BBC in Heerenveen is gekoppeld aan de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag. In Friesland zijn er nog twee andere; een in Drachten en in Leeuwarden. Er werd gekeken rond welke plaats veel ondernemers zitten, dat is ook in Heerenveen. Marc Stallinga is van de Ronald McDonald Hoeve en hij zoekt mensen in de regio die andere mensen kunnen enthousiasmeren om ook deel te nemen aan de BBC. Zo is het eigenlijk ontstaan”, zegt Evelien Hoogenberg (32), lid van de stuurgroep van de Business Breakfast Club Heerenveen.

Stuurgroep

Evelien is werkzaam als accountant bij Bentacera in Heerenveen. Zij was al bekend met de BBC door haar collega Onijdes Wijma die voorzitter is van de BBC in Drachten. ,,En Marc kende ik ook al doordat ik mee heb gedaan aan de Thuis Trophy die vanuit de Ronald McDonald Hoeve wordt georganiseerd. Dat is een autorit met oldtimers door Friesland. Een aantal mensen zijn gevraagd of ze in de stuurgroep willen zitten. Mijn rol daarin is dat ik mij ook bijvoorbeeld bezighoud met social media en we hebben bijvoorbeeld ook iemand die facturen stuurt en de administratie bijhoudt. De voorzitter van de stuurgroep is Jan Swart, manager bij Sportstad. De rest is algemeen lid en moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen naar de ontbijtsessies gaan die de BBC Heerenveen organiseert.”

Ontbijtsessies

Het concept van de BBC Heerenveen zit als volgt in elkaar: een nieuw lid doneert minimaal 250 euro aan de Ronald McDonald Hoeve en mag daarvoor naar de ontbijtsessies die tien keer per jaar worden georganiseerd. ,,Die duren maximaal een uur en worden elke keer bij een ander bedrijf georganiseerd. Dat bedrijf mag dan ongeveer vijf minuten zelf iets vertellen en Marc vertelt ook altijd ongeveer vijf minuten over De Hoeve.” Daarna gaat iedereen ontbijten, om 09:00 uur is de bijeenkomst afgelopen en gaat iedereen aan het werk.

Ronald McDonald Hoeve

,,Het doel van de Ronald McDonald Hoeve is om vakanties aan te bieden aan mensen met een zorgintensief kind zonder dat zij voor alle kosten moeten opdraaien. Het geld dat wij ophalen wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen voor een nette prijs op vakantie kunnen. Dat zij zorgeloos ergens kunnen zijn.” Op De Hoeve is slaapaccommodatie, er zijn tal van buitenactiviteiten te doen, er is een manege en er is ook een zogenaamde snoezelruimte aanwezig.

Ervaringen

,,De eerste bijeenkomst van onze stuurgroep was bij De Hoeve. Wij vonden het heel mooi om te zien wat daar wordt neergezet en wat mensen eraan kunnen hebben. Het was mooi om te zien waar wij het voor doen. Het is ook altijd mooi om te horen wat Marc vertelt op de ontbijtsessies. Laatst vertelde hij over een brief van een meisje dat een werkstuk moest maken over vakanties. Zij deed dat over De Hoeve en vertelde onder andere, dat vond ik zelf erg grappig, dat ze nog nooit in Friesland was geweest en nu wel en dat het helemaal niet zo koud was.”

Ontspannen

De ontbijtsessies vinden elke eerste dinsdag van de maand plaats. In juli en augustus zijn er geen ontbijtsessies. De laatste vond dinsdag 5 maart plaats en die was bij Vakgarage van der Veen in Heerenveen. ,,De sessies zijn altijd ergens anders en het is altijd een verrassing hoe het is georganiseerd. De eerste sessie was bij Sportstad en daar hadden we een super-de-luxe ontbijt. In februari was het bij Bentacera en had ik geregeld dat er allemaal verschillende broodjes waren, maar dat je die nog wel zelf moest smeren. Dat vind ik altijd wel wat hebben. Iedereen mag ook een introducee meenemen zodat diegene kan kijken of het wat voor hem of haar is. De sessies zijn relaxt, er is niet te veel poespas omheen. Iedereen zou in principe lid kunnen worden. Mensen die willen netwerken op een ontspannen manier, kan ik het zeker aanraden.”

Meer leden

De uitdaging van de BBC Heerenveen is om meer leden te krijgen. Nu zijn dat er in de twintig. ,,Als ik mensen vraag of ze mee willen, dan wachten ze liever eventjes af. Er is iets van een drempel. Je hebt natuurlijk ook al veel netwerkbijeenkomsten. Ik hoor ook vaak: ‘Dat kan nooit maximaal een uur duren’, maar dat kan wel. Mensen laten aansluiten, is nog een uitdaging. Maar het gaat goed met die uitdaging.” De BBC Heerenveen heeft niet echt een bepaald doel. ,,Wat we willen bereiken, is om een hele leuke netwerkclub neer te zetten in Heerenveen waarbij je ook meteen het gevoel hebt dat je iets goeds doet.”

Waardevol

Zelf vindt Evelien het leuk dat ze door middel van iets heel simpels iets terug kan doen voor mensen. Dat vindt ze heel waardevol. ,,Als je je realiseert dat veel mensen niet op vakantie kunnen omdat er geen adres is, denk ik: ‘Goh, hoe mooi is het dat je op deze manier kunt helpen dat mensen wel ergens naartoe kunnen gaan. Dat vind ik heel erg mooi.” Zelf heeft het haar ook iets opgeleverd: ,,Vooral leuke contacten, maar ook een keer per maand een heerlijk ontbijt.”

Mieke van Veen