Overzicht wedstrijden UNIS Flyers

HEERENVEEN - Geert van der Meulen stuurde weer een aantal wedstrijdverslagen toe van de diverse wedstrijden van de teams van UNIS Flyers.

Hieronder de verslagen.

Flyers Toekomstteam sneuvelt in kwartfinale

Carnaval en play-off ijshockey leven niet op goede voet met elkaar. Vorig seizoen was het Smoke Eaters Geleen dat niet in het Carnavals weekeinde wilde spelen en uitstel vroeg, dit seizoen was het Tilburg Trappers dat uitstel vroeg van de voor zondag geplande wedstrijd en dat kreeg van de Nederlandse IJshockey Bond.

Heerenveen weigerde echter het uitstel te accepteren en wilde beslist beide wedstrijden spelen. Uitstel zou immers ook consequenties kunnen hebben voor een eventuele halve finale. De club werd daarbij ondersteund door de duidelijke afspraken die aan het begin van het seizoen waren gemaakt.

Na een week soebatten werd de wedstrijd uiteindelijk toch op zondag gespeeld, maar omdat Trappers te weinig spelers zou hebben stond Heerenveen toe dat vier jeugdspelers uit het BeNe liga team van de Tilburgers mochten meespelen. Bovendien werd het aanvangstijdstip voor de wedstrijd vastgesteld op 11:15 uur zodat de spelers van de Flyers op zondagmorgen vroeg uit de veren moesten.

In de eerste wedstrijd die zaterdag in Thialf werd gespeeld kwam Tilburg met hun reguliere selectie op het ijs en in de eerste periode werd duidelijk dat Trappers dat eerder in de competitie in overtime won en een paar weken geleden thuis werd verslagen door Flyers, deze keer beter waren dan het thuisteam.

De Tilburgers waren vaak te vinden voor het doel van doelvrouw Fabienne Gooijer die alle zeilen moest bijzetten om een Tilburgse treffer te voorkomen. De eerste straf van de wedstrijd was voor Bjorn de Haan wegens tripping, maar Flyers wist de penaltykill zonder kleerscheuren door te komen. Een paar minuten later was het echter wel raak. De gevaarlijke Robbert Maas, met meer dan 280 wedstrijden ervaring op het hoogste niveau een van de betere spelers van Trappers, scoorde op aangeven van Luuk Brekelmans. Twee minuten later was het opnieuw Maas die scoorde, ditmaal op aangeven van Lars Peek. Een checking from behind overtreding van Tobias Meijer was een minuut later de aanleiding voor een massale opstoot in het Heerenveense verdedigingsvak. Scheidsrechter Wolber en zijn Litouwse linesmen Janušauskas en Kuneikis hadden minutenlang werk om vast te stellen wie allemaal de boosdoener waren.

Na die langdurige vergadering op het ijs werd duidelijk dat Tobias Meijer en Pieter Oosterhoff namens Flyers met een game penalty de kleedkamer mochten opzoeken. Ook twee spelers van Trappers kregen dezelfde straf: Floris van Lieshout en Mickey van Loon. Voor de laatste betekende het dat hij zich bij thuiskomst in Tilburg meteen in het Carnaval mocht storten omdat het zijn derde game penalty van het seizoen was en hij de volgende wedstrijd werd geschorst.

Twee seconden later kreeg Jari Hiemstra nog een minor penalty voor slashing en het was opnieuw Robbert Maas die profiteerde door 0-3 te laten aantekenen wat ook de tussenstand na de eerste periode zou worden.

In de tweede periode besloot Flyers het over een andere boeg te gooien. De teamleiding schakelde over op twee lijnen en die aanpak leek succes te hebben. Het overwicht van Trappers werd minder en Flyers kreeg kansen om de hatelijke nul weg te poetsen. Een straf voor Dennis Sikma betekende echter het vierde Brabantse doelpunt wat minder dan een minuut later werd gevolgd door het vijfde. De doelpuntenmakers waren Luuk Brekelmans en Nikita Kamyshev.

Een halve minuut later viel dan eindelijk de eerste treffer voor Heerenveen. Een goede combinatie tussen Zahir Hup en Joey de Jong werd door de laatste prima achter doelman Schoep geschoten. Dat doelpunt leek Flyers vleugels te geven. Robby den Edel verving de moegestreden Gooijer in het Heerenveense doel en toen Dennis Donders na een overtreding voor twee minuten naar de strafbank werd gestuurd profiteerde Flyers meteen. Dennis Sikma schoot met hulp van Jeremy ten Brink en Joël van Baarsen de tweede treffer achter Schoep en Flyers ging op jacht naar meer. Bjorn de Haan en Jari Hiemstra kregen kansen, maar het lukte Flyers niet om voor het einde van de tweede periode nog dichterbij te komen.

In de derde periode kreeg Flyers eerst nog kans om na een overtreding van Bjorn Willemse in het slot van de tweede periode met een man meer te scoren, maar doelman Schoep wist dat enkele malen te voorkomen. Even later lukte het Flyers echter wel. Het was opnieuw Dennis Sikma, opnieuw met assistentie van ten Brink en van Baarsen, die de derde treffer scoorde waardoor Flyers weer kansen leek te hebben de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Toen Jonty van den Berg voor Trappers echter 3-6 wist te scoren met nog elf minuten te gaan was duidelijk dat de nederlaag onafwendbaar was. Ook scheidsrechter Wolber deelde een beetje in de malaise. Hij stuurde Zahir Hup voor highsticking voor twee minuten naar de kant, maar die overtreding was alleen door Wolber zelf gezien. Het betekende wel de zevende treffer voor Trappers. Bjorn Willemse (enkele jaren geleden nog actief in het Oberliga team van Trappers) scoorde op aangeven van Mark Donders.

Het was de laatste speler die vijf minuten voor tijd ook nog 3-8 scoorde met hulp van Thijs Voorn. Robbert Maas, in de eerste periode nog goed voor drie doelpunten, werd in de laatste minuut van de wedstrijd door scheidsrechter Wolber wegens onsportief gedrag van het ijs gestuurd.

Negen seconden voor tijd zag Wolber opnieuw een overtreding van Hup die verder niemand zag, waar de roughing die op het wedstrijdformulier kwam te staan vandaan kwam zal iedereen een raadsel zijn geweest. Ook voor Wesley Timmermans, die zijn verontwaardiging iets te heftig deed blijken tegenover de leidsman, het kwam hem op een misconduct penalty van tien minuten te staan.

Met waarschijnlijk in het achterhoofd dat een dag later een kleiner Trappers team aangevuld met jonge spelers uit het BNL-team de voorsprong moest verdedigen vroeg Trappers nog een time-out aan om te bespreken hoe ze voorsprong in stand konden houden. In die stand kwam echter geen verandering meer en dus moest Flyers een dag later in Tilburg proberen om tegen een gedecimeerd Trappers team alsnog de halve finale te bereiken door met zes doelpunt verschil te winnen.

Minder dan 24 uur stonden beide teams alweer tegenover elkaar, maar nu op het ijs van Tilburg (of beter gezegd Kruikenstad). De Tilburgers hadden aangegeven niet genoeg spelers te hebben en daarom hadden ze toestemming gekregen vier jeugdspelers uit het BNL-team op te stellen.

Groot was dan ook de verbazing bij Flyers en de meelevende fans (waaronder het UNIS Flyers Damesteam dat een dag eerder in Geleen had gespeeld en de nacht had doorgebracht in Sittard) toen bleek dat Trappers met bijna hetzelfde team aantrad als een dag eerder in Heerenveen. Alleen doelman Schoep en uiteraard de geschorste Mickey van Loon ontbraken. Tilburgse jeugdspelers waren in geen velden of wegen te bekennen.

Het UNIS Flyers Damesteam moest na de eerste divisie wedstrijd spelen tegen Tilburg Ladies en het was misschien beter geweest eerst die wedstrijd te spelen omdat zijn niet zo ver hoefden te reizen, maar Tilburg had daar zeker niet over nagedacht?

Flyers startte goed aan de wedstrijd. In de zevende minuut bracht topscorer Zahir Hup na een goede aanval samen met Joey de Jong de Friezen aan de leiding. Scheidsrechter Janusauskas, een dag eerder nog linesman in de wedstrijd in Heerenveen, stuurde vier minuten voor tijd verdediger Joël van Baarsen met een dubbele minor voor crosscheck en slashing van het ijs. Voor Tilburg was dat een uitgelezen mogelijkheid om nog voor de rust op voorsprong te komen. Net als een dag eerder bleek Robbert Maas erg doeltreffend. Hij scoorde op aangeven van Mark Donders de gelijkmaker. Ook de tweede powerplay werd door Trappers benut. Dennis Donders scoorde op aangeven van Bjorn Willemse.

Flyers begon aan de tweede periode met een man meer omdat een minuut voor het einde van de eerste periode Bart Meertens wegens een late hit van het ijs werd gestuurd. Flyers profiteerde echter niet, het Trappers dat short-handed de score uitbreidde naar 3-1. Het doelpunt werd opnieuw gescoorde door Robbert Maas, nu op assist van Bjorn Willemse. Straffen voor Max van Lieshout en Dennis Donders leken weer mogelijkheden op te leveren voor Flyers, maar opnieuw scoorde Maas short-handed op aangeven van Willemse.

Zeven minuten voor tijd scoorde Luuk Brekelmans met hulp van Tim Donders en Bjorn Willemse 5-1 en leek Trappers opnieuw op weg naar een grote zege. Een straf voor Kenny Welles leverde een nieuwe kans op voor Trappers, maar ditmaal wist Zahir Hup voor Flyers short-handed het doel te vinden.

Met een 5-2 tussenstand aan het begin van de derde periode was duidelijk dat de halve finale uit zicht was voor Flyers. In de tweede minuut van de slotperiode wisten ze echter toch nog een derde doelpunt te scoren omdat Bjorn Willemse voor twee minuten naar de kant werd gestuurd wegens een tripping overtreding. Zahir Hup was de doelpuntenmaker en als zo vaak leverde Joey de Jong de assist.

De overwinning bleef echter voor Trappers dat via Thijs Voorn, Luuk Brekelmans en Mark Donders nog driemaal scoorde en daarmee dezelfde stand bereikte (8-3) als een dag eerder in Heerenveen.

Daarmee werd Trappers sportief gezien verdiend winnaar van de kwartfinale en mogen ze het komend weekeinde in de halve finale opnemen tegen het team van Eindhoven dat Nijmegen wist uit te schakelen.

In de zomer zal er ongetwijfeld weer vergaderd worden door bond en teams en zal zeker aan de orde komen waarom afspraken die door iedereen zijn bezegeld ook dit seizoen weer met handen en voeten werden getreden.

Voor het Flyers toekomstteam komt een einde aan een bewogen seizoen. Eind november had Flyers minder verliespunten dan het team van Groningen dat de eerste plaats innam. Door de sluiting van de ijshockeyhal kon het team in de maanden december en januari niet trainen en moest het vier thuiswedstrijden in een andere hal spelen. De thuiswedstrijden tegen Groningen en Leeuwarden werden in de hal van de tegenstander gespeeld.

Flyers zakte af naar de zesde plaats, maar wist toch nog als derde te eindigen. Vorig seizoen bereikten ze de finale tegen Groningen, maar dit seizoen zat dat er jammer genoeg niet in.

Damesteam in carnavalssfeer

Het UNIS Flyers damesteam ging het weekeinde op tournee in het zuiden van Nederland waar Carnaval werd gevierd. Zaterdag speelden ze in Waereldstjad Gelaen (Geleen), brachten de nacht door in een hotel in Marotteriek (Sittard) waar natuurlijk ook een beetje werd meegevierd en sloten zondag het weekeinde af in Kruikenstad (Tilburg). Hieronder een verslag van het weekeinde.

Wat een prachtig weekend. Niet in de zin dat we gewonnen hebben maar in de zin van een prachtig team. Zaterdagmiddag zijn we vertrokken richting Geleen waar de ice angels onze tegenstander was. Altijd een feestje als we naar onze zuiderburen gaan. Ons kent ons en altijd gezellig. Op het ijs is het anders en strijden beide teams voor de overwinning. Helaas het werd gelijk spel 1-1.

Douche, hotel opzoeken in Sittard en de spanning van de wedstrijd gaan we nu omtoveren in -ontspanning. Carnaval in Sittard????Verkleed als la casa de papel hebben we een onvergetelijke avond gehad. Wat hebben ze genoten.

Omdat ik de Faber trofee nog niet heb genoemd bij de wedstrijd in Geleen doe ik dat nu even. Hier wil ik het hele team en begeleiding in het zonnetje zetten. Ontzettende mooie wedstrijd gehad en een mooie carnavalsavond. Dat hebben we met zijn allen gedaan als team. Super. Ook de supporters een duim. Jenny ook bedankt voor het taxiën en gezellig avondje carnaval.

Na een heel kort nachtje vroeg aan het ontbijt en richting Tilburg waar we de volgende wedstrijd gaan spelen. Voor onze wedstrijd speelt de 1ste divisie UNIS Flyers de play off wedstrijd tegen Tilburg. Daar spelen onze teamgenoten Hilde en Fabienne in mee en die wedstrijd konden we niet missen. Nu was het onze beurt. Ik had het idee of had een avondje stappen hun goed gedaan. Maar niet goed genoeg. Wel jammer als de scheids niet alles ziet en bij ons alles en in het voordeel van… Maar ja dat is …. Zo jammer. Geen winst. 2 – 1 verloren

De Faber trofee, the player of the game ging naar Carmen Jongsma.

UNIS Flyers 4 sluit regulier seizoen overtuigend af

UNIS Flyers 4 won zondag de laatste thuiswedstrijd tegen Amsterdam Snipers met 14-2. Daarmee legden de Flyers zondagmiddag alle druk bij Frisian Bombers, die hun wedstrijd tegen het sterke HIJS Herons Den Haag moesten winnen om het thuisvoordeel in de halve finales te bemachtigen. De Bombers maakten geen fout en versloegen de Hagenaars overtuigend met 11-2. Juist deze Herons waren de UNIS Flyers 4 twee weken geleden een doorn in het oog. In Thialf versloegen zij de Flyers met 3-5, waardoor de koppositie weer bij de rivaal kwam te liggen.

UNIS Flyers 4 mag zich daarom op gaan maken voor de halve finale van de Vierde Divisie. Tegenstander is het als favoriet geachte Key Town Tigers uit Leiden, dat alle wedstrijden wist te winnen in Poule A. Naar alle waarschijnlijkheid staat deze wedstrijd voor aankomende zondag 10 maart om 18:45 gepland in de Ton Menken IJshal in Leiden.

Man of the match van deze zondagmiddag was goalie Willem Hamstra. De loyale en immer betrouwbare backup-goalie mocht vandaag zijn eerste minuten maken van dit seizoen in de Vierde Divisie en deed dit vrijwel foutloos. Bij teamgenoten is hij zeer geliefd vanwege zijn nooit aflatende inzet en aanwezigheid. Het was dan ook geen verrassing dat hij na de wedstrijd werd overladen met complimenten.

Hamstra zag zijn ploeg goed uit de startblokken komen. Binnen 90 seconden stond er al 2-0 op het scorebord. Al gauw bleek dat de Amsterdammers het de Flyers niet heel lastig zouden gaan maken. Na de eerste periode was de tussenstand 5-1 en leek het duel gespeeld. In de tweede periode werd dezelfde score gehaald, waardoor beide ploegen na 40 minuten met een 10-2 tussenstand de kleedkamers opzochten.

UNIS Flyers 4 domineerde de wedstrijd en speelde veelvuldig in het aanvalsvak. Door goed samenspel werden er mooie combinaties gecreëerd, waardoor het publiek na afloop ondanks het eenrichtingsverkeer kon spreken van een leuke wedstrijd. Dit was ook mede te danken door het ervaren scheidsrechters duo Koelemeij-Boltjes, die weten hoe zulke wedstrijden een vlot verloop kunnen behouden zonder frustraties en onnodige onderbrekingen.

Al met al was het dus een mooie middag voor UNIS Flyers 4, dat ondanks alle perikelen met Thialf een succesvol seizoen kent. Voor de tweede opeenvolgende keer zijn de playoffs gehaald. Waar vorig jaar de finale verrassend werd verloren, kunnen UNIS Flyers 4 nu zelf voor een verrassing zorgen. Aankomende week zal er hard worden getraind en worden voorbereid op aankomende zondagavond in Leiden. Uiteraard hoopt de ploeg op veel steun van de trouwe schare supporters!

De wedstrijd wordt zondag om 18:45 uur in Leiden gespeeld. De winnaar gaat door naar de finale om het kampioenschap in de vierde divisie.

Frisian Bombers pakt thuisvoordeel in play-offs

Frisian Bombers won zondag van HIJS Hokij Herons en verzekerden zich daarmee van de eerste plaats in poule B van de vierde divisie. Bombers moest winnen, want in de wedstrijd voor hun had ook UNIS Flyers 4, de enige concurrent voor de eerste plaats gewonnen waardoor ze een voorsprong van twee punten hadden genomen. Bombers moest gelijk eindigen met Flyers 4 en zouden dan door het onderlinge resultaat de eerste plaats bezetten.

Winnen was dus het advies. Dat moest gebeuren tegen een tegenstander die twee weken eerder in Thialf nog had gewonnen van UNIS Flyers 4.

Het bleek geen enkel probleem te vormen voor Bombers. Al na drie minuten was de stand 2-0 in het voordeel van Bombers. In de tweede minuut scoorde Arjan van der Wal op aangeven van Siedo Bos de eerste treffer, 16 seconden later was het al 2-0 toen Frederik Goethals scoorde met hulp van Mylene van der Spek en Rene Drost.

Anderhalve minuut voor het einde van de tweede periode werd het al 3-0 toen Pierre de Lange de Haagse doelman passeerde. De assists bij dat doelpunt kwamen van Ronald de Boer en Michel Menninga.

In de tweede periode liep Bombers door doelpunten van Bas Beeksma (Arjan van der Wal, Pieter Hiemstra), Erik Landman (Michel Menninga, Randy van den Heuvel) en Michel Menninga (Erik Landman) uit naar 6-0 voordat Herons eindelijk iets terug kon doen.

Het deerde Bombers niet, Bas Beeksma scoorde 7-1 met assistentie van Arjan van der Wal en Michel Menninga tilde de score zelfs naar 8-1 uit een aanval samen met Randy van den Heuvel en Pierre de Lange.

De wedstrijd was natuurlijk allang gespeeld toen de derde periode begon. Bombers bereikte de dubbele cijfers door Erik Landman (Bas Beeksma) en Arjan van der Wal (Bas Beeksma, Pieter Hiemstra). Vijf minuten voor tijd mocht Herons nog eenmaal scoren. Pieter Hiemstra scoorde bij een numerieke meerderheid van Bombers nog eenmaal. Bas Beeksma en Arjan van der Wal leverden een assist bij dat doelpunt.

Frisian Bombers komt nu in de halve finale uit tegen het team van HIJS Hokij Den Haag Bullets dat de tweede plaats in poule A veroverde. De wedstrijd wordt zondag om 17:30 uur in Thialf gespeeld. De winnaar gaat door naar de finale voor het kampioenschap.

Flyers U12 fors onderuit in Oeteldonk

Flyers U12 reisde zaterdag naar ’s-Hertogenbosch om het daar op te nemen tegen koploper Red Eagles. De Brabantse stad is een echte Carnavalsstad, die zich tijdens dat feest tooit met de naam Oeteldonk, maar de Flyers lieten zich daardoor niet misleiden. Ze waren allemaal op tijd.

De Bossche leeftijdsgenoten waren niet echt met het Carnaval bezig. In de eerste periode namen ze al een 2-0 voorsprong. Ook in de tweede periode kwam Flyers niet tot scoren. Red Eagles scoorde nog driemaal waardoor de tussenstand na de tweede periode al 5-0 was.

Het pleit voor Flyers dat ze niet opgaven. Na het zesde Bossche doelpunt van Eagles wist Lasse Reinders te scoren waardoor de nul van het scorebord verdween. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd scoorden de Oeteldonkers nog tweemaal waarna ze zich in het Carnaval konden storten.

Frisian Flashguns langs Thor Amsterdam

Frisian Flashguns kreeg thuis bezoek van Thor Amsterdam. De Amsterdammers kwamen in de eerste periode nog op voorsprong, maar nog voor de pauze benutte Peter Wagteveld een powerplay situatie in samenwerking met Johannes van der Schaar en Martijn de With.

In het begin van de tweede periode kreeg Flashguns opnieuw een kans om met een man meer te scoren. Het was Daan Jochemsen die na een combinatie met Sander Dijkstra en Jacco Borger de Friezen op voorsprong zette. Lang duurde die voorsprong niet, want binnen een minuut tilden de Amsterdammers de score alweer naar een gelijke stand. Maarten Ruiz scoorde enkele minuten later met hulp van Robert-Jan Huver waardoor het thuisteam weer op voorsprong kwam.

Tien minuten voor het einde van de tweede periode werd Peter Wagteveld met een game penalty van het ijs gestuurd wegens roughing. Vlak daarna kwam Thor weer terug tot 3-3, maar een minuut later zorgde Daan Jochemsen in samenwerking met Sander Dijkstra en Menno de Weerd toch weer voor een 4-3 voorsprong.

Een straf voor Henk van der Meulen wegens interference leek in de derde periode de gelegenheid voor Thor om weer terug te komen, maar Sander Dijkstra verhoogde short-handed de score naar 5-3 in Heerenveens voordeel. In de laatste minuut van de wedstrijd werd het zelfs nog 6-3 toen Daan Jochemsen zijn derde goal van de wedstrijd scoorde. Hij werd daarbij geassisteerd door Jacco Borger en Sander Dijkstra.

Door de overwinning staat Flashguns nu derde op de ranglijst. Ze staan in punten gelijk met de nummer twee, Outlaws Zoetermeer dat echter een wedstrijd minder speelde. Vrijdagavond staat de return tegen Thor Amsterdam alweer op het programma. Die wedstrijd begint om 21:20 uur.

Flyers/Capitals U19 verslaat Dordrecht Lions

50 toeschouwers zagen in Leeuwarden hoe het combinatieteam van Flyers en Capitals aan één periode genoeg hadden om Dordrecht te verslaan. Al na elf seconden scoorde Lennart Vosmer met assistentie van Matthyn Oost en Tom van Houten de openingstreffer.

Een straf voor Dordrecht betekende al een minuut later de tweede Friese treffer die werd gescoord door Tom Speel (Jeroen Juckers, Dave van den Bos). Een straf voor Tim Schaasberg leek een kans te zullen opleveren voor Dordrecht, maar het was opnieuw Tom Speel die short-handed 3-0 liet aantekenen, daarbij geholpen door Dave van den Bos en Esther de Jong. Daarna verzilverde Dordrecht de man meer situatie alsnog.

In de twaalfde minuut van de wedstrijd tilde Flyers/Capitals de score naar 5-1. Lennart Vosmer scoorde eerst op aangeven van Tim Schaasberg en een halve minuut later was hij alweer succesvol. Dit keer kwamen de assists van Tom van Houten en Matthyn Oost. Een straf voor Dave van den Bos betekende even later 6-2 wat ook de tussenstand na de eerste periode werd.

De tweede periode was nog maar net onderweg toen Tim Schaasberg (Justin Visser, Dave van den Bos) de stand naar 7-2 tilde. Zeven minuten later was dezelfde speler verantwoordelijk voor 8-2, ditmaal geassisteerd door Jelco Holtrop en Lennart Vosmer. Aan de scoringsdrift van Flyers/Capitals kwam geen einde. Sverre de Roo maakte de negende Friese treffer, de assists kwamen van Esther de Jong en Tom Speel. Drie minuten voor tijd werden de dubbele cijfers al bereikt toen Tim Schaasberg zijn derde treffer in de tweede periode scoorde.

In de derde periode geloofde de thuisploeg het wel. Dordrecht wist nog driemaal te scoren waardoor een 10-5 eindstand werd bereikt. Flyers/Capitals staat nu op de vierde plaats en ontmoet dit weekeinde in Tilburg de nummer twee van de ranglijst, Tilburg Trappers.