Gerrie Krist houdt reünie voor bezoekers voormalige Café Krist en Bar Cosy Corner in Langezwaag

OUDESCHOOT/LANGEZWAAG - Voormalig horecaman Gerrie Krist houdt zaterdag 21 september een reünie voor alle belangstellenden van het voormalige Café Krist en de voormalige Bar Cosy Corner in Luxwoude, die later in Langezwaag zat.

Op 16-jarige leeftijd hadden Krist en zijn vriend Frouko Krist (geen familie overigens) het idee om een bar te gaan runnen. Ze verbouwden een oude varkensstal aan de Luxterheawei tussen Tijnje en Luxwoude om tot een bar, waar jongeren uit de hele omgeving elkaar konden ontmoeten.

Ze noemden de bar ‘Cosy Corner’. Ze hebben een oud café in Luxwoude, met de naam ‘Coosje Corner’ vernoemd. Het was het jaar 1967 en deze bar was een van de eersten in Nederland, misschien wel de eerste.

In 1974 verruilde Krist de bar in Luxwoude voor het café in Langezwaag. In eerste instantie runde hij dat café met zalencentrum samen met zijn ouders, omdat hij nog niet de leeftijd had waarop hij voor de wet zelfstandig een horecagelegenheid mocht uitbaten.

Samen met zijn vrouw Zus werd Café Krist in de loop der jaren een begrip in de omgeving. Achter het café werd een discotheek gebouwd, weer met de naam Cosy Corner.

Gezinsleven

Krist zat zo’n twintig jaar in de horeca toen één van zijn obers vroeg om de zaak over te nemen. Na rijp beraad besloot het echtpaar het bedrijf te verkopen. Ze hadden ondertussen een kindje en de tweede was op komst. Door de verkoop van het bedrijf konden ze een geregeld gezinsleven leiden.

Na een tijdje niet te hebben gewerkt wilde het echtpaar Krist toch weer aan de slag gaan. Krist ging werken bij de vishandel van zijn broer. Het gezin Krist kocht daarna de viswinkel van Blauw in Oudeschoot.

Vanaf 1987 tot vorig jaar zaten ze vol overgave in de vishandel. Toen kwam weer de vraag of ze de zaak wilden verkopen. Ditmaal kwam de vraag van hun neef Bjorn Krist. Ze zeiden ja, waardoor ze wat eerder met pensioen zijn gegaan dan ze van plan waren.

Sfeer van toen terughalen

Het idee van de reünie was er al lang, alleen de tijd was er niet. Nu is die er wel. Krist wil de mensen van toen weer bij elkaar brengen om de sfeer van toen terug te halen.

Er is dan muziek uit de jaren zestig en zeventig te horen. Terwijl de band Green Apple optreedt en er ook een discotheek wordt gecreëerd.

Alle informatie over de reünie staat op Facebook reünie bar cosy corner en café krist. Voor vragen kan daarnaast gemaild worden naar vishandelgkrist@gmail.com. Bellen kan ook: 0513-636464.

(Tekst Wytske Hallema)