Fleur van der Bij geeft bij de SLAH lezing over haar boek Verkeersslachtoffer 22/10

ORANJEWOUD - Fleur van der Bij is donderdag 21 maart te gast bij de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH) in Museum Belvédère. Vooral haar onlangs verschenen tweede boek ‘Verkeersslachtoffer 22/10’ komt ter sprake.

Toen ik ongeveer een jaar geleden ‘De Nijl in mij’, het debuut van Fleur van der Bij, uit had, bedacht ik dat haar volgende publicatie al in dit boek latent aanwezig was. Op haar tocht langs de Nijl wordt ze geconfronteerd met een onverwerkt trauma: de dood van haar jongere zusje.

Op 22 oktober 1996 werd de 12-jarige Ylse van der Bij vlakbij Tjalleberd geschept door een automobilist. Kort daarna later overleed ze in het ziekenhuis. Na het dodelijke ongeval pakte haar oudere zus Fleur haar puberleven weer op alsof er niets was gebeurd.

Klap

Dertien jaar later volgde de klap. Ze was in Soedan op zoek naar de sporen van een ontdekkingsreiziger. Reizend langs de Nijl drong het onverwerkte leed zich aan haar op.

Tijdens het wordingsproces van ‘De Nijl in mij’ kwamen nieuwe vragen op. Wie was de man die haar zusje doodreed? Hoe zou het hem zijn vergaan? Hoe om te gaan met het noodlot? Hoe te vergeven? Fleur weet alleen zijn naam en dat hij kort na het fatale ongeluk op wereldreis is gegaan.

Trauma

Precies dat trauma vormt het onderwerp van ‘Verkeersslachtoffer 22/10’ met de onheilspellende ondertitel ‘Op zoek naar de man die mijn zusje doodreed’.

Van der Bij’s boek gaat vooral over die zoektocht die haar terugvoert naar het Tjalleberdse polderweggetje waar het ongeluk gebeurde. Ze lardeert haar verhaal met meetings met andere nabestaanden van verkeersslachtoffers, statistieken, het dilemma van de (on)wenselijkheid) van hogere straffen voor daders of veroorzakers van verkeersdelicten.

Van der Bij komt tot deze slotsom: ,,Je wilt geen wraak omdat het geen voldoening zal schenken.” Ze vindt wel dat de man die haar zusje doodreed medeverantwoordelijk is voor haar eenzaamheid als puber, het opgroeien in een rouwend gezin en uiteindelijk ook voor haar bipolaire stoornis.

Wat vooral blijft hangen is de eenzaamheid van een 15-jarig meisje, aan wie vrijwel niemand vraagt hoe het nu met heer gaat na de dood van haar zusje. Het zou mij niet verbazen als haar volgende boek gaat over de ‘ambivalentie’ die zij lijkt te voelen ten opzichte van haar ouders, voor wie in beide boeken nauwelijks aandacht is.

Aanvang

De avond van de SLAH begint om 20.00 uur. Boekhandel Binnert Overdiep is eveneens aanwezig.

Er geldt vol is vol. Reserveren kan via reserveer@slahheerenveen.nl.

(Tekst Rob Kerkhoven)