FOTO’S | Scrum maakt van Posthuis knusse pub

HEERENVEEN - De groep Scrum zorgde zaterdagavond met hunn theatershow 15 Years Of Single Malt Folk in het Heerenveense Posthuis voor een avondje folkrock van de bovenste plank. Het publiek werd getrakteerd op een dwarsdoorsnee van de beste liedjes die de muzikanten de afgelopen vijftien jaar aan de muze hebben ontworsteld.

Aangevuld met nummers die ze van hun grote voorbeelden hebben geleend, zoals The Leaving Of Liverpool, Fields Of Athenry en Calidonia. Ballads die duidelijk maken dat de muzikanten hun wilde haren zo langzamerhand kwijt zijn en kiezen voor een wat meer bedaarde opstelling. De vuurspuwende zanger Robin Slutter heeft bijvoorbeeld vier jaar geleden al plaats gemaakt voor de wat meer introverte Leon Moore.

De kwaliteit van de muziek is er door de verschuiving van feestfolk naar de betere folkrock niet minder op geworden. Integendeel, zo is bijvoorbeeld de ballad Looking Back van internationale klasse.

Stampende powerfolk

Maar dat wil niet zeggen dat de groep zijn verleden van stampende powerfolk helemaal vaarwel heeft gezegd. Vooral in de tweede helft kwamen ze allemaal nog een keertje voorbij: van Whisky In The Jar en Drunk Again tot To All The Girls I Left Behind. Met een hoofdrol voor doedelzakspeler Fred Bronius, alias Barney. En daarmee kreeg Scrum het publiek moeiteloos op de stoelen.

Single Malt Folk speelt zich af in de denkbeeldige kroeg The DirtyGlass. Geheel in stijl lieten de muzikanten tegen het einde van de avond een fles whiskey rondgaan in de zaal. Kortom, het Posthuis was zaterdagavond even getransformeerd tot een knusse familiepub.

(Tekst Harry de Jong/foto’s Elvira van Houten-De Jong)