Damclub Ontspanning Aldeboarn pakt titel in eerste klasse B

DONKERBROEK/ALDEBOARN - Damclub Ontspanning Aldeboarn is afgelopen week kampioen geworden in de eerste klasse B.

Hieronder een door de damclub zelf aangeleverd verslag.

Dinsdagavond 5 maart 2019 even voor klokslag 23.00 uur konden de dammers van damclub Ontspanning een feestje gaan vieren. Net daarvoor had het Boarnster vlaggenschip met 4 - 8 gewonnen van damclub Donkerbroek. Daarmee kroonde het eerste zestal uit Aldeboarn zich tot kampioen van de Eerste Klasse B van de Provinciale Friese Dambond en mag het volgend seizoen uitkomen in de Hoofdklasse.

Eenvoudig kwam de zege op damclub Donkerbroek niet tot stand. De tegenstander uit Ooststellingwerf verweerde zich kranig en nam brutaal de leiding toen Yneke Goerres zich in het middenspel liet verrassen door Germ Poortinga, na even geen zetcontrole te hebben toegepast. Hylke Dykstra leek beide partijen weer in evenwicht te brengen door schijfwinst te pakken tegen Jelte Smid middels een kaatsingszet. In het eindspel liet Hylke echter een sterke ruil van zijn opponent toe en moest hij alsnog berusten in een puntendeling. De 3 - 1 tussenstand in het voordeel van de thuisploeg werd echter in een tijdsbestek van 5 minuten omgedraaid in een beslissende voorsprong voor de bezoekers uit Aldeboarn. Durk Smidstra kreeg lange tijd geen vat op het spel van Jan Durk Klooster maar in het eindspel wist de Boarnster jeugdleider zijn schijven naar de juiste velden te manoeuvreren en een winnende damdoorbraak te forceren. Twee seconden later was het Jelte Veld die in een eindspel finesse alsnog de winst binnen kon slepen nadat hij de gehele wedstrijd eigenlijk niet beter had gestaan dan opponent Jan Sikkens. Henk Dykstra wist tegen Hans Hoks al vroeg in de partij een schijf te winnen nadat laatstgenoemde foutief achter een schijf liep. De voorzitter van damclub Ontspanning speelde vervolgens zijn partij vakkundig naar winst en zette de Boarnsters op een beslissende voorsprong. Jorrit Brolsma kroonde zich vervolgens tot algeheel topscoorder van de Eerste Klasse B (11 punten uit 6 wedstrijden) door zijn remise tegen Bouke van Ek.

Het kampioenschap van damclub Ontspanning is een mooie beloning voor een sterk seizoen waarin de Boarnsters ongeslagen bleven. Alleen het zestal van damclub De Harste Houdt Stand uit Suameer wist middels een 6 - 6 gelijkspel een punt af te snoepen van de kampioen. Tevens is het een beloning voor de tomeloze inzet die de damclub al jarenlang heeft als het gaat om het opleiden van jeugd. Langzaam maar zeker begint de damclub daar de vruchten van te plukken en dat vertaald zich in een relatief jong ledenbestand en een in de breedte steeds sterkere damclub. Na de promotie in het seizoen 2008 - 2009 van de Tweede naar de Eerste Klasse nu tien jaar later de promotie naar de Hoofdklasse. Het beloofd een prachtige uitdaging te worden.

Eindstand eerste klasse B:

1. Ontspanning 1 Aldeboarn 6 - 11 (53 - 19)

2. DCR 1 Rinsumageest 6 - 10 (48 - 24)

3. De Harste / Houdt Stand 1 Suameer 6 - 7 (40 - 32)

4. DCO 1 Oudega (sm.) 6 - 6 (36 - 36)

5. DCD 1 Donkerbroek 6 - 4 (30 - 42);

6. Huizum 3 Leeuwarden 6 - 4 (27 - 45)

7. Bezint Eer Gij Begint 2 Britsum 6 - 0 (18 - 54)