Buitenbeentje: Heimwee

Heerenveen verandert veel. Niet de inwoners, niet de gewoonten, maar de plaats zelf. Oude herinneringen vervagen en maken plaats voor vernieuwing en vooruitgang. Zo heeft onze trots het Thialf een make-over gekregen en ook het Abe Lenstra Stadion heeft al enige jaren een nieuw jasje aan. Daarnaast zijn er veel nieuwe woningen gebouwd en heeft ook het Molenplein al een compleet nieuw uiterlijk.

Natuurlijk zijn deze plekken mooi geworden en was het tijd voor verandering, maar soms krijg ik heimwee naar hoe het eerder was. De vernieuwingen staan voor mij namelijk symbool voor een tijd die nu voorbij is. Hoe de tijd onomkeerbaar verder gaat. Het gaat over ouder worden, loslaten en verder gaan. Niet dat daar iets mis mee is. Het is zelfs natuurlijk en gezond.

Echter op de dagen dat je even stil wil staan bij het verleden kan het fijn zijn om in je oude voetsporen te treden en herinneringen naar boven te laten komen. Er zijn voor mij veel plekken in Heerenveen die fijne herinneringen oproepen.

Een van die plekken is de Le Roy tuin. Het is een tuin waar de gemeente erg trots op is en het is voor mij en vele andere Heerenveeners een bijzondere plek. Een plek in het midden van de drukke samenleving bedoelt voor mensen om samen te creëren. Ik vind het geweldig dat één persoon iets met tijd en moeite heeft kunnen realiseren wat wel nog steeds staat en gekoesterd wordt.

(Tekst Fimke Groenewoud)