Bij een zege op de Superboeren lonken de play-offs voor SC Heerenveen

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zaterdag in het Abe Lenstra stadion op tegen De Graafschap. Bij een zege lonken de play-offs voor Europees voetbal voor de thuisploeg.

,,Je schrijft te negatief over onze club”, kreeg ik vorige week te horen. ,,O?”, zei ik ,,Ja, meestal heb je het over slap verdedigen, angstige breedtepasses en onbegrijpelijke missers.” ,,Tja, de waarheid is hard”, zei ik. ,,Misschien moet je maar eens naar Cambuur?”, opperde mijn gesprekspartner. ,,Ja, om de open kampioenschappen ‘hoe jaag ik de bal zo hoog mogelijk de tribune in’ te aanschouwen”, schamperde ik.

We gingen elk ons weegs. Inderdaad, bedacht ik thuis, er is ook wel wat positiefs te melden: de Heerenveensupporters zien dit seizoen heel veel doelpunten. Oké, evenveel van de tegenpartij als van Heerenveen zelf, maar nergens zien de fans er zoveel als bij wedstrijden van Heerenveen (4,5 keer per match), ook niet bij PSV (3,75), zelfs niet bij Ajax (4,4). Die lege plekken in het stadion zijn onterecht en de afgehaakte sponsors moeten weer snel op het rechte pad.

Bijnaam

Goed, nu naar de superboeren. De toevoeging ‘super’ is populair in voetballand. We hebben Superfriezen. Het nationale elftal van Nigeria heeft de bijnaam Super Eagles. De tegenstander van aanstaande zaterdag voert het etiket Superboeren.

De fans van De Graafschap dragen graag klompen en andere ‘boerse attributen’. Voorts kent het voetbaljargon een superpass, -voorzet, -goal, -save, -speler (Messi), -coach (Guardiola) et cetera.

Tegenwoordig hebben we zelfs een superscheids, de VAR. We spreken wel van ‘superbegoniahotseknotsboerenkoolvoetbal’. Af en toe wordt dat ook in de eredivisie gespeeld, in de eerste divisie zelfs regelmatig.

Zegereeks

Afgelopen weekend boekte Heerenveen tegen ADO de derde zege op rij. Opnieuw vielen er vijf doelpunten. De Graafschap verloor uit bij Willem II.

De wedstrijd van aanstaande zaterdag is voor beide clubs cruciaal: bij een zege mag Heerenveen definitief naar boven kijken, terwijl De Graafschap bij verlies vrijwel zeker nacompetitie moet spelen.

Van de Doetinchemse Superboeren en SC Heerenveen is weinig onderlinge historie van recente datum te vinden. Ja, de klinkende uitoverwinning van Heerenveen op 6 oktober, eerder dit seizoen. Toen werd het uit bij De Graafschap 0-5.

2015/2016

Gedurende de afgelopen vijftien jaar bivakkeerde De Graafschap slechts zeven jaar in de eredivisie. De Superboeren pendelden tussen eerste divisie en eredivisie. Als we verder terug willen, moeten we naar de jaargang 2015/2016.

Toen werd het in het Abe Lenstra Stadion 3-1 voor Heerenveen. Van de in totaal zes matches in Heerenveen in die vijftien jaar won Heerenveen er vier, De Graafschap één en eenmaal werd het gelijk. De doelcijfers (14-5) zijn flink in het voordeel van Heerenveen.

(Tekst Rob Kerkhoven)