Historicus Marijn Molema geeft in de bibliotheek Heerenveen lezing over geschiedenis zuivelfabrieken in Zuidoost-Friesland

HEERENVEEN - Historicus Marijn Molema geeft maandag 25 maart in de bibliotheek Heerenveen een lezing over de geschiedenis van de zuivelfabrieken in Zuidoost-Friesland.

Bezoekers kunnen dan ook de eigen ervaringen met melkveehouderij en zuivelindustrie delen.

De vele zuivelfabrieken komen langs in woord en beeld. Extra aandacht is er voor de zestien melkfabrieken in de gemeente Heerenveen. Het zuidoosten van onze provincie was relatief laat met de bouw van zuivelfabrieken.

Dr. Marijn Molema werkt bij de Fryske Akademy aan het onderzoeksprogramma ‘Geschiedenis van de Friese Agri en Food’. Doel hiervan is het schrijven van een nieuw verhaal over de Friese landbouw en verwerkende industrie, vanuit de invalshoek van innovatie.

De lezing begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst en kan bij de servicebalie in de bibliotheek en via bmf.nl/zuivelfabrieken.

Expositie

De lezing sluit aan op een tentoonstelling in het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek van Heerenveen. Tot 1 juli wordt daar onder de titel Van coöperaties tot multinationals de geschiedenis van de zuivelfabrieken in de gemeente Heerenveen met foto’s en voorwerpen tot leven gebracht.

De expositie op de eerste verdieping van de bibliotheek is vrij toegankelijk.