De Uitdaging: ‘Survivalrun in en met dorp organiseren’

NIEUWEHORNE - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Lian Nijenhuis, voorzitter van survivalrun U3 in Nieuwehorne.

1 maart 2020 moet het gebeuren. Dan vindt de eerste editie plaats van de door Udiros Outdoor georganiseerde survivalrun U3 in Nieuwehorne. ,,Udiros Outdoor bestaat sinds september 2017. Dat is een hele ambitieuze survivalclub die in haar korte bestaan al behoorlijk gegroeid is. We hebben momenteel 80 leden. Het zijn hele enthousiaste mensen met veel survivalervaring en helemaal geen ervaring, maar die wel passie hebben gekregen voor de sport. We hebben bedacht om gelijk door te stomen en om ook daadwerkelijk een run neer te zetten. Om vanuit omnivereniging Udiros een run te organiseren die anders is dan andere runs”, zegt Lian Nijenhuis (41), voorzitter van het organisatieteam van de survivalrun.

Drie

De run heeft de naam U3 gekregen. Dit omdat alles in drie gaat. ,,Survival is in principe een individuele sport waarin we het teamgevoel willen benadrukken. We gaan aan de slag met een estafetterun. We willen een officieus NK organiseren voor de survivalclubs. Zij strijden in teams van drie tegen elkaar. De eerste start, loopt de ronde van vijf kilometer, dan stapt de tweede in, die loopt mee met ronde twee en dan stapt de derde in. De eerste loopt dus vijftien kilometer, de tweede tien kilometer en derde dan nog vijf kilometer.” Ook kunnen bedrijven meedoen in teams van drie. Zij kunnen een competitie tegen elkaar doen of met andere bedrijven de competitie aangaan. Daarnaast is er een recreatieve loop waar je alleen aan mee kan doen. Vooraf organiseert Udiros ook drie clinics voor mensen om zich voor te bereiden op U3.

Dochter

Het organisatieteam van de survivalrun bestaat uit acht mensen. Lian is bij de sport betrokken geraakt door haar middelste dochter. ,,Zij heeft ons als familie daarin meegenomen. Mijn man en oudste dochter survivallen nu ook. En als mijn jongste dochter acht is, mag ze ook meedoen. Zelf zou ik ook graag mee willen doen, maar ik heb vorig jaar tijdens het skiën een blessure opgelopen. Ik heb wel al eens gesurvivald. Ik heb meegedaan aan een ouder-kindrun.” Ze gaat ook regelmatig met haar dochters mee naar een run. ,,Ik zie wat voor een ontzettende mooie sport het is en wat het fysiek en mentaal brengt bij kinderen, maar ook volwassenen. Mensen die op de sport komen en zich zo ontwikkelen. Dat vind ik prachtig om te zien en een run is dan het ultieme doel waarvoor je traint. Het is prachtig om dat gewoon straks in Nieuwehorne te laten ontstaan.”

Obstakels

Voordat de deelnemers volgend jaar ook daadwerkelijk van start kunnen, moet er nog veel geregeld worden. Er moeten sponsors gezocht worden, maar de obstakels moeten ook gebouwd worden. De route van vijf kilometer gaat door heel Nieuwehorne en bevat tussen de 20 en 25 hindernissen. ,,Dat zijn verschillende onderdelen klimwerk, combinaties van klimoefeningen, maar het kunnen ook opdrachten zijn of dat er gezaagd of gehakt moet worden en kanovaren kan ook een onderdeel zijn. Die gaan we zelf allemaal maken en bedenken.”

Juryleden

,,Een ander belangrijk onderdeel van de survivalrun, is de jury. Tijdens de run wordt er per hindernis gejureerd. Er wordt gekeken of iedere deelnemer de oefening ook daadwerkelijk uitvoert zoals de bedoeling is. Er mag niet gesmokkeld worden. Vooraf willen we ook clinics geven om iedereen die nog niet met survival te maken heeft gehad, de kans te geven om de basistechnieken te leren.” Per hindernis zijn er verschillende gradaties hoe je de hindernis kan nemen. Onderlangs is bijvoorbeeld lastiger dan eroverheen. Bij elke hindernis staat een jurylid die aangeeft wat je moet doen of wat er van je verwacht wordt. Het jurylid let er ook op of dat allemaal goed gaat.

Sportiviteit en plezier

De uitdaging van Udiros is om een evenement neer te zetten in en met het dorp waar sportiviteit, plezier en gezelligheid centraal staan. ,,Dat zijn wel de kernbegrippen van deze run. We doen ook een beroep op de inwoners met de vraag of ze vrijwilliger willen zijn. Als je zoveel hindernissen hebt, heb je ook zoveel juryleden nodig. En je hebt ontzettend veel mensen nodig die helpen opbouwen en helpen afbreken. Wij als organisatie hebben ook ons eigen werk hiernaast. Dat vraagt ook van iedereen wat. Dat is ook een uitdaging; om het tegenwoordig nog te organiseren en erbij te doen.” Mensen die willen meehelpen, kunnen dat laten via via de website van Udiros: www.udiros.frl/outdoor.

Versterken

,,Met survival is het toch wel heel gaaf als je je eigen run mag organiseren waar iedereen dan te gast is. Dat we daarmee ook laten zien aan het dorp en de omgeving wat survival echt is. Het is niet alleen een sportieve, maar ook een mentale sport. Je kunt jezelf ermee versterken. Letterlijk en figuurlijk. Het geeft gewoon heel veel plezier en het is ook nog eens goed voor je. Het is een allround sport.” De inschrijving voor U3 start waarschijnlijk eind dit jaar. ,,Dus zoek alvast je teammaatjes op zodat je straks kan starten als bedrijventeam of eigen team. We bieden verschillende disciplines aan, dus iedereen kan meedoen.”

Mieke van Veen