FOTO’S | Feestelijke uitreiking vrijwilligersprijs Zilveren Duim 2018

HEERENVEEN - De diverse winnaars van de Zilveren Duim 2018 zijn donderdagavond gehuldigd in restaurant De Koningshof in Heerenveen. Het was de veertiende editie van de uitreiking van vrijwilligersprijs die een samenwerking is tussen de Heerenveense Courant, de gemeente Heerenveen en Caleidoscoop.

Winnaar individueel werd Douwe Annema. Tweede werd Catrinus Stoker. De derde plaats was voor Tjibbe Koen. Bij de groepen werd de Doarpskeamer Gersleat-Polder winnaar. Zij hielden de vrijwilligers van Mariënbosch achter zich. KV De Pompeblêdden won de aanmoedigingsprijs.

Ook was er een publieksprijs individueel. Die werd gewonnen door Wessel Woudstra. De andere genomineerde was Quint de Groot. Beide jongelingen kregen daarnaast de jong talentprijs. Die is voor het eerst uitgereikt en is speciaal voor jongeren in het leven geroepen.

Belangrijk

Gastspreker bij de avond, die muziekaal werd omlijst door Acta theater en Muziek en het duo Orange River, was wethouder Jelle Zoetendal. Hij benadrukte hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor de samenleving. „De jury, die bestond uit Froukje Nijholt namens de Heerenveense Courant, Ineke van Dam van de gemeente Heerenveen en Linda van de Poll van Caleidoscoop, had het bovendien zwaar dit jaar. Er zaten namelijk hele mooie verhalen bij.”

Daarnaast was er volgens Zoetendal nog nooit zo vaak gestemd als dit jaar. Op een gegeven moment kwamen er vijfhonderd e-mails per dag binnen bij Caleidoscoop.

Stef Verhagen

Ook Stef Verhagen was aanwezig. Hij vertelde over de publieksprijs die hij won bij de landelijke passieprijs van Meer dan Handen en de Vriendenloterij. Hij kreeg ruim 7500 van de ongeveer 31.000 stemmen die er zijn uitgebracht op ongeveer 130 projecten.

„Zonder vrijwilligers ligt heel Nederland stil. Dat zei minister De Jonge bij de prijsuitreiking. Dat ben ik volledig met hem eens.

Douwe Annema

De individuele winnaar Douwe Annema onderstreepte eveneens het belang van vrijwilligerswerk.

„Het mooie is iets kunnen doen voor mensen en het zijn tussen de mensen. Doe het gewoon. Vrijwilligerswerk doet geen pijn en geeft een heel goed gevoel”, aldus Annema, die onder andere vrijwilliger is bij aanloophuis Oer de Brêge, secretaris is bij de PKN-scriba van de algemene kerkenraad en in de redactie zit van dorpskrant het Skoatter Doarpsnijs.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)