Bijna duizend vmbo-leerlingen bezoeken beroepenfeest in Abe Lenstra Stadion

HEERENVEEN - De derde editie van het beroepenfeest is donderdag gehouden in het Abe Lenstra stadion.

In totaal kwamen er bijna duizend vmbo-leerlingen uit de gemeente Heerenveen, De Fryske Marren en Weststellingwerf op af. Voor hen stonden ongeveer tweehonderdvijftig beroepsbeoefenaars klaar. Wethouder Luciënne Boelsma verrichtte de opening van On Stage.

Hieronder een door de organisatie zelf aangeleverd verslag.

Tijdens het beroepenfeest van On Stage helpen beroepsbeoefenaren scholieren met hun toekomstige beroepskeuze door hen te vertellen wat hun werk inhoudt.

Er was een breed scala aan beroepen op de beursvloer aanwezig, van automonteur tot een video-animatie bedrijf. Er was groot enthousiasme onder de professionals om hun passie voor hun vak te delen met de vmbo leerlingen.

De leerlingen deden het geweldig. Zij hadden samen met hun docenten en de leerlingtrainers hard gewerkt aan een goede voorbereiding en ze waren nieuwsgierig naar al die mensen uit het bedrijfsleven die enthousiast vertelden over hun beroep en werkdag.

Maar ze konden de beroepsbeoefenaren ook aan het denken zetten door vragen te stellen als ‘heeft u wel eens getwijfeld over uw baan’ en ‘wat vindt u het allerleukste van uw werk?’.

In totaal zijn er ongeveer 1800 matches gemaakt tussen de leerlingen en de beroepsbeoefenaren. Op 2 april vindt de doedag van On Stage plaats, dan brengen de leerlingen een bezoek aan de professionals met wie ze een match hebben gemaakt.

Het beroepenfeest en de doedag van On Stage maken op de deelnemende scholen onderdeel uit van het programma voor loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding.

Daarbij leren de jongeren om zichzelf te ontdekken aan de hand van loopbaanvragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat vind ik leuk? Ze leren ook de eerste stappen om een eigen professioneel netwerk op te bouwen.

Het komt vaak voor dat vmbo-leerlingen na On Stage een baantje, stage of hun uiteindelijke baan vinden via een ontmoeting op On Stage. Voor de werkgevers is dit een interessant gegeven, al doen de meeste beroepsbeoefenaren mee, omdat ze ondersteuning willen bieden aan de jongeren die al zo vroeg ik hun schoolloopbaan lastige keuzes moeten maken voor hun beroepsrichting.

„Had ik dit vroeger maar gehad”, is een veel gehoorde uitspraak tijdens het Beroepenfeest. En wie weet hebben een aantal werkgevers hun werknemer van de toekomst tijdens het beroepenfeest gesproken.

Het beroepenfeest Zuid Friesland On Stage is een initiatief van de vmbo-scholen: OSG Sevenwolden, Bornego College, Nordwin College, Kei College, Zuyderzee Lyceum, Linde College en Terra.